Henkjan Smits

Henkjan Smits
Henkjan Smits

Biografie

Op 9 oktober 1961 ben ik geboren in Almelo. Daar heb ik tot 1970 gewoond. Op mijn negende verhuisde ik met mijn familie naar Naarden. In Bussum volgde ik het VWO en op mijn 18e verhuisde ik naar Amsterdam om geneeskunde te studeren, met de wens kinderarts te worden.

Al vrij snel merkte ik dat mijn hart niet voor 100% lag bij de geneeskunde. Daarom zei ik mijn studie vaarwel en stortte ik me volledig op de muziek. Na jarenlang met mijn eigen band No Holding Back door Europa te hebben getoerd, begon ik anderen te helpen met hun muzikale carrière. Ik verzorgde het management, de boekingen, de productie en/of de promotie voor diverse bands.

In 1992 stopte ik als ondernemer, want toen kreeg ik mijn eerste baan bij platenmaatschappij PhonoGram (tegenwoordig Universal) als plugger en later als product manager. Nadat ik de productie deed van de stunt met André Rieu, live in de commercial tijdens de rust van de ‘Champions League-wedstrijd’ Ajax-Bayern München, stapte ik in 1995 over naar BMG (tegenwoordig Sony Music). Hier werkte ik als Head of A&R/Marketing manager van het Nationaal product en contracteerde ik onder andere debutanten Kane en Volumia! en oudgediende Herman Brood, vlak voor diens 50e verjaardag.

In 1999 kroop het ondernemersbloed toch waar het niet gaan kon en begon ik weer voor mezelf. Ik startte mijn productiemaatschappij HSP B.V. Met dit bedrijf produceerde ik, samen met mijn toenmalige compagnon Haro Slok, albums voor onder andere André van Duin, Laura Fygi en Kane. Daarnaast maak ik bedrijfsfilms samen met Ger Loogman en ontwikkel tv-formats met HSP.
Mijn mediacarrière begon in 2002, toen ik gevraagd werd als juryvoorzitter bij het TV-programma Idols. Dit was het begin van een lange reeks TV-programma’s waarin ik gejureerd heb, en deelnemers begeleid heb om het beste in zichzelf naar boven te halen. Door mijn eerlijke feedback aan wannabe zangers, die ons, indirect, vroegen of ze hét hadden om het te maken, kreeg ik het imago van meedogenloze, provocerende hufter die zich schuldig maakte aan “afzeik-tv”. Zelf heb ik altijd gepoogd om goed uit te leggen waarom de meeste auditanten het niet hadden om door te gaan naar een volgende ronde. Ik ben direct, provocerend en altijd in verbinding met degene waarmee ik communiceer. Met enorm veel plezier heb ik tien seizoenen gejureerd in diverse tv-talentenjachten. Verder heb ik vijf jaar lang, tot 2012, programma’s gepresenteerd bij SBS6. In die tijd heb ik zo verschrikkelijk veel geleerd. Dit breng ik nu in praktijk bij het geven van lezingen, maar ook bij het coachen van mensen.

In de periode 2007-2012, waarin ik de tv-carrière steeds meer prioriteit gaf, heb ik genoten van alle nieuwe werkkringen en communicatievormen. Ik genoot er ook van om mensen, zowel voor als achter de schermen, te zien groeien. TV blijft voor mij een interessant medium. Ik zal altijd, eens in de zoveel tijd, blijven meewerken aan televisieprogramma’s. Maar dan wel programma’s die mij leuk lijken om te zien, gemaakt door mensen die mij inspireren. Zo was ik van 13 maart 2015 tot en met 17 april 2015 weer elke vrijdagavond te zien op SBS6 bij het programma POPster. Het was nieuw, anders, leuk en vooral door zeer ambitieuze, getalenteerde en inspirerende mensen gemaakt. De eerste aflevering haalde meteen meer dan een miljoen kijkers. Dat voelt dan weer erg fijn, moet ik eerlijk zeggen. Daarna daalde het kijkcijfer enigszins, maar de uitslag werd toch weer door meer dan een miljoen mensen gezien.
Sinds begin 2018 ben ik dagelijks te horen op NPO Radio5 met ‘De MAX!’, dagelijks van 18.00 tot 20.00 uur. Dit presenteer ik samen met Manuëla Kemp. Het is fijn om te doen en goed te combineren met mijn andere werkzaamheden met de Business X-Factor.

Naast radio geef ik lezingen aan het bedrijfsleven. Het inspireren, activeren en entertainen van mensen via lezingen en masterclasses geeft mij energie, omdat je mensen helpt het beste uit zichzelf te halen. Al is het handvat nog zo klein, aan de wieg van een verandering staan, is een enorme drijfveer voor me. In het kader van inspireren en entertainen, vind ik het ook nog steeds leuk om dagvoorzitter te zijn van evenementen en af en toe iets op tv te doen. Mijn kracht, als provocerend inspirator, ligt in het aanvoelen van de sfeer, goed luisteren en coachen van mensen om hun potentieel te verwezenlijken.

Kortom, ik ben intens gelukkig doordat ik een mooie combinatie gevonden heb van mijn twee passies; mensen inspireren en entertainen.

Verder lezen

Henkjan Smits boeken?

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!
Gigantisch aanbod
100% klanttevredenheid
Simpel boekingproces
Henkjan Smits boeken doe je gemakkelijk en snel via Artiest-boeken.nl. Voor meer informatie en voorwaarden kun je contact opnemen met Artiest-boeken.nl.
Wij zijn je graag van dienst!

Onze prestaties

700+
evenementen
500+
klanten
350+
tevreden reviews
25+
jaar ervaring

Wat klanten over ons zeggen

"Fijn dat ik zo verrast ben op mijn 50ste verjaardag. Het feest was werkelijk 1 om nooit te vergeten ! En de muziek was echt perfect uitgezocht in samenspraak met mijn vrouw"