Krystl

Krystl
Krystl

Biografie

Een hitsingle met ‘Golden Days’ (het nummer dat tevens te horen was in de commercial voor Martini Spumante), bijzondere optredens, een 3FM Award voor Beste Nieuwkomer en nu een eigen album: KrystlKrystl heeft de tijd van haar leven. Met debuutalbum ‘Rolling’ zet ze haar vrolijke, bijna zomerse muziek op de kaart.

We beginnen met een korte terugblik: Krystl (haar echte naam) is een vrolijke 27-jarige Noord-Hollandse die als kind vooral bezig was met dansen. Op haar zeventiende merkte ze dat ze kon zingen en ontdekte daarin zelfs een grotere passie. Per ongeluk kwam ze terecht op het conservatorium in Rotterdam: eigenlijk ging ze mee om te helpen bij de auditie van iemand anders. Een zangdocente was zo onder de indruk van haar stem dat Krystl ter plekke werd gevraagd zelf te komen studeren. Na een jaar stapte ze over naar het conservatorium in Enschede en studeerde daar af.

Inmiddels had ze haar live-sporen verdiend bij meerdere cover-  en andere bandjes en niet in de laatste plaats als zangeres van L.I.N.E. Toen de band letterlijk dagen voor het tekenen van een platencontract uit elkaar ging, sleepte Krystl dat in haar eentje binnen. Ze deed verdere ervaring op als achtergrondzangeres bij Do en gaf zelf les op de zangschool van Babette Labeij.

De afgelopen bijna twee jaar heeft Krystl hard gewerkt aan het ontdekken van haar eigen muzikale stijl en het schrijven van nummers. Het eerste resultaat daarvan was haar single ‘Golden Days’, die meteen de hitlijsten beklom. Het nummer werd Megahit bij 3FM, bezorgde Krystl de titel ‘Serious Talent’. Ze had twee nominaties voor de 3FM Awards, waarvan ze die voor Beste Nieuwkomer won, en bracht tranen in de ogen van dj Giel Beelen met haar vertolking van ‘Let It Be’. “Ik had me geen betere start kunnen wensen met ‘Golden Days’. Het liedje vormt ook een goed voorproefje van mijn album ‘Rolling’: daarop staan vooral makkelijk in het gehoor liggende liedjes in dezelfde lijn.”

Op ‘Rolling’ werkte Krystl samen met producers Skiggy Rapz (Diggy Dex, Eefje de Visser) en Martijn Konijnenburg (Leaf). De nummers schreef ze samen met dezelfde Konijnenburg en de Britse schrijver/producer Blair Mackichan (Paloma Faith, Lily Allen, Will Young). “Na een lang schrijfproces waarin ik met veel mensen heb gewerkt, sprongen zij er voor mij uit als degenen waarmee ik het album wilde maken. Ik ben meerdere keren naar Blair in Engeland gereisd en heb hier in Nederland talloze schrijfsessies met Martijn gedaan. Toen ik eenmaal de beslissing had gemaakt met hen verder te gaan, gaf me dat de nodige rust om me helemaal op het album te focussen.”

Krystl en haar team kozen op haar album bewust voor een ruwere sound. “De nummers zijn expres niet strak gepolijst; zo wilden we de spontaniteit erin bewaren”, zegt de zangeres. Al geeft ze toe dat ze door haar perfectionisme af en toe moeilijke momenten kende: “Ik wilde dat alles perfect klonk – logisch toch? Maar daarin kun je ook doorslaan. Tientallen takes van een nummer opnemen om ook de laatste nootjes precies goed te krijgen, haalt aan de andere kant de frisheid eruit. Ik heb maar als leidraad genomen dat ik naar het resultaat moest kunnen luisteren zonder steeds te denken: ai, hadden we daar nog maar even…”, lacht ze. “Op een gegeven moment moet je loslaten. Maar met nummers die toch een beetje kindjes van je worden, is dat wel moeilijk!”

Haar sound omschrijft Krystl als “lekker in het gehoor liggende pop, met een rauw randje en soul- en rockinvloeden”. Inspiratie voor de liedjes haalde Krystl en haar team overal en nergens. Zo gaat ‘Rolling’ over een autorit met vrienden, bijvoorbeeld op weg naar een vakantiebestemming, waarbij iedereen voor zich geestelijk een beetje afdwaalt maar het gevoel van samenhang overheerst. Tweede single ‘Bottles’ gaat over een relatie die aan zijn einde komt, maar dan volgens Krystl “niet op een negatieve manier.”

‘Leaving Home’  beschrijft haar dubbele gevoel van het verlaten van je ouderlijk huis: “Zelf ben je er hard aan toe om de wereld in te trekken en nieuwe mensen te ontmoeten, maar je ouders hebben daar meer moeite mee. Nadat ik het nummer had ingezongen, bleef het stil in de studio. Minutenlang zei niemand iets; iedereen zat met tranen in z’n ogen. Ik was al bang dat dat kwam doordat ik het slecht had gedaan, maar toen kwam er een stem door mijn koptelefoon: ‘Krys, dit is ‘m!’ In één take stond het erop. ‘Leaving Home’ is een van de rustigste liedjes en meteen ook het meest persoonlijke.”

‘Memories’ is de gezongen versie van een van Krystl’s favoriete bezigheden: herinneringen ophalen met ouders of vriendinnen. ‘Shy’ omschrijft het spel dat ontstaat als je op een feestje oogcontact krijgt met iemand en begint te flirten. ‘Slowly’ is het enige nummer waaraan Krystl niet zelf meeschreef; het werd gemaakt door Ilse DeLange en MachoPsycho. “We hebben het liedje flink verbouwd om het aan mijn stijl aan te passen, maar qua muziek is het toch het meest extreme nummer op de plaat. Het is wat heavier, heeft de meest rocky, rauwe sound van het hele album.”

Haar album mogen we omschrijven als een lekker zomerse plaat. “Daar is hij zeker geschikt voor; ik zou hem zelf ook kunnen draaien op een warme avond met het raam open. Of in de auto, om vrolijk van punt A naar punt B te rijden. Het is geen plaat die je zachtjes opzet als achtergrondmuziekje; daar zijn de nummers te aanstekelijk voor. Mijn advies: dans er lekker op!”

Hoewel Krystl ook voordat wij haar kenden al professioneel en fulltime in de muziek werkte, heeft haar bestaan als muzikant sinds ‘Golden Days’ een nieuw niveau bereikt. “Voor promo-bezoeken kom ik regelmatig bij radio- en tv-programma’s, ik geef interviews en treed natuurlijk zo veel mogelijk op: in de zomer sta ik met mijn band op een aantal festivals en ik mag in mei eerst nog in het voorprogramma van Marco Borsato in het GelreDome spelen. Ik kan soms zelf niet geloven hoe mijn leven veranderd is; in korte tijd zijn er meerdere dromen uitgekomen. Mijn singles worden op de radio gedraaid en het loopt goed, mensen praten over me, ik doe fotoshoots, zie mijn hoofd op onverwachte plekken… het is onwerkelijk. Een paar jaar geleden had ik dit nooit durven dromen. Ik blijf mezelf erover verbazen en probeer tussen alle drukte door zoveel mogelijk te genieten!”

Verder lezen

Krystl boeken?

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan!
Gigantisch aanbod
100% klanttevredenheid
Simpel boekingproces
Krystl boeken doe je gemakkelijk en snel via Artiest-boeken.nl. Voor meer informatie en voorwaarden kun je contact opnemen met Artiest-boeken.nl.
Wij zijn je graag van dienst!

Onze prestaties

700+
evenementen
500+
klanten
350+
tevreden reviews
25+
jaar ervaring

Wat klanten over ons zeggen

"Fawaka / wat een top shows met Equalz /Mula B en Illias-op-de-Beat. Suriname ziet jullie graag weer snel terug !
En team artiest-boeken.nl bedankt voor de begeleiding en jullie support hier in Suriname."