Ben Liebrand

Ben Liebrand
Ben Liebrand

Biography

Ben Liebrand, momenteel woonachtig in Canada, wordt in 1960 geboren in Nijmegen. Al op 16-jarige leeftijd laat Ben de wereld genieten van zijn dj-kunsten met zijn eigen mobiele roadshow. Dit is het begin van een carrière die ondertussen al ruim 25 jaar omspant. Hij is wereldwijd bekend van remixen voor artiesten als Phil Collins, Sting, Salt & Pepa, Alexander O’Neal, Genesis en Grace Jones. Maar hij is door zijn legendarische ‘Grandmix’ en het radioprogramma ‘In The Mix’ ook de inspiratiebron voor dj’s als Armin van Buuren, Olav Basoski, DJ Tiësto en Ferry Corsten.

In 1977 kwam Ben met een hele stapel 12 inches en LP’S terug van een vakantie in Italië. Om al die nieuwe muziek aan een vriend van hem te kunnen laten horen, besloot hij alle beste stukjes achter elkaar te zetten. Liebrand: “Als een soort Reader’s Digest heb ik met een cassettedeck met een pauze toets alle bestestukken aan elkaar geplakt. Dat was de allereerste mix die ik gemaakt heb.”

Keizer Karel Club
Eind jaren ’70 bestond het fenomeen mixen nog niet echt. In 1978 begon Liebrand als dj in ‘de Kwien’, een discotheek met de allure als de Amsterdamse ‘Escape’ in zijn hoogtijdagen. “Die omgebouwde bioscoop lag in het Limburgse dorp Gennep, of all places. Maar het was helemaal compleet met neon en laser, geheel volgens het Studio 54-idee uit NYC. Ik ben daar begonnen met het mixen, het op tempo door laten lopen van muziek. Ik heb dat daar een tijdje gedaan en toen ben ik in 1980 in de ‘Keizer Karel Club’ in Nijmegen begonnen met draaien. Pas na de fantastische openingsavond kwam ik er achter dat het een gayclub was! Ik heb er negen jaar gedraaid en er heerste een hele lekkere open minded sfeer. Ik stond op de piek van een zaterdagavond dingen als Kraftwerk er tussendoor te gooien en dan ging de hele dansvloer uit zijn dak. De nieuwste import uit Amerika draaide ik, maar ook nummers van Jean-Michel Jarre, die normaal gesproken nooit op een dansvloer voorbij komen, maar die ritmisch konden. Manfred Langer (grondlegger van de IT, red.) vertelt in zijn boek dat hij in de ‘Keizer Karel Club’, met mij achter de draaitafels, het idee heeft opgevat om zoiets ook in Amsterdam te gaan doen. Dat is uiteindelijk de IT geworden.”

Homo Top 100
“Ik heb in al die jaren gedraaid wat ik leuk vond en wat ik in de platenzaken hoorde. Ik trok mij helemaal nergens iets van aan. Meestal was het zo dat ik de plaat die in de Top 40 of in de dancechart kwam, al drie of vier weken aan het draaien was. Jaren later kom je een verzamelaar tegen, de ‘Homo Top 100′, die helemaal vol staat met spul dat wij toen gedraaid hebben! In die tijd stond Ben Liebrand, zo hetero als hij is, achter de draaitafels al die nummers te draaien die nu op de ‘Homo Top 100′-cd staan!”

In The Mix
Via de jongens van The Limit (bekend van de hit ‘Say Yeah’), waarvoor Ben Liebrand enkele 12″-mixen maakte, kwam hij bij Lex Harding van Veronica terecht. Het mixen was begin jaren ’80 in opkomst, waardoor Lex het idee had opgevat om een radioprogramma te gaan maken waarin continu gemixt werd. Dat programma is ‘In The Mix’ genoemd. Van de dj’s die in Nederland al op die manier aan het werk waren in de clubs, was Ben één van de weinigen die ook de technische knowhow had om kwalitatief op NOB-niveau aan te kunnen leveren. De eisen van het NOB waren heel erg streng. “Met dit programma was ik ook de eerste dj die niks zei. Ik heb toen als extra gimmick een radio-interview gedaan met Erik de Zwart, waarin hij de vragen stelde waarop ik niet antwoordde! Ik ben de dj die echt zijn kop houdt en muziek draait.”

Nachtelijke uurtjes
“Laatst raakte ik met de general manager van Apple Nederland in gesprek die me vertelde dat ook hij ‘s nachts ‘In The Mix’ opnam met een cassetterecordertje. Omdat e-mail in die tijd nog niet bestond, kreeg ik daardoor weinig reacties en had ik geen idee wat luisteraars ervan vonden. Soms kreeg ik een brief van een liefhebber of hoorde ik mijn mix terug in kledingzaken of op het strand en daar moest ik het dan mee doen. Jaren later werd mij duidelijk hoeveel dj’s destijds aan de hand van ‘In The Mix’, aan het mixen zijn geslagen. Daar zitten mensen bij als Tiësto, Armin van Buuren, Ferry Corsten en Charley Lownoise maar ook DJ Dano, die uiteindelijk gigantische hardcore is gaan draaien.” Na drie jaar is ‘In The Mix’ verdwenen en als ‘Minimix’ doorgegaan bij ‘Bart (van Leeuwen, red.) & De Zwart’ daarna bij ‘Curry & Van Inkel’, ‘Staverman & Van Inkel’, etc.

Holiday Rap
De zomerhit van 1986 van DJ Sven & MC Miker G is geproduceerd door Ben. “De platenmaatschappij vroeg aan mij of ik ‘Holiday’ van Madonna kon namaken. Ik heb toen uitgezocht welke instrumenten en drumcomputers haar producer Jellybean gebruikte en dat nagedaan. De rappers hebben toen in een zeer melige sessie, in mijn slaapkamer bij mijn ouders thuis, alles ingerapt. Het ging echt helemaal nergens over. Miker G stond vanwege het waanzinnige geluid op zijn koptelefoon helemaal te flippen achter de microfoon. Hij vond zichzelf met galm zo gaaf klinken dat, als ik de hoofdtelefoon niet van zijn hoofd had getrokken, hij daar nu nog had gestaan! De tweede keer dat ik ze heb gezien, stond het nummer 1 in de Top 40 en de derde keer waren ze alweer uit elkaar. Het was een hele rare tijd.”

Remixes
In de jaren ’80 ben ik ook begonnen om 12″ mixen te maken van bekende nummers. Zodoende ben ik in contact gekomen met CBS Duitsland waarvoor ik heel veel remixen en mixen heb gemaakt. Hierdoor kwam ik in het internationale circuit binnen Sony terecht en kreeg ik ook veel opdrachten uit Engeland. Daarnaast maakte ik ook mixen voor het Engelse DMC (Disco Mix Club) die ervoor zorgde dat de mixen vaak officieel uitkwamen op singles van de artiest zelf. Zoals ‘In The Air Tonight’ van Phil Collins. De remix van het nummer heb ik gemaakt als ‘Minimix’ voor Veronica. Ik heb deze tape tijdens een hele grote DMC conventie in Londen gedraaid. Tegen het publiek zei ik dat ze de volgende ochtend Virgin moesten bellen als ze wilden dat deze mix zou worden uitgebracht. Virgin is toen platgebeld en de volgende middag was geregeld dat de mix uitkwam!” Het maken van mixen voor het buitenland werd het leeuwendeel van Bens werk en heel veel van die mixen kwamen als import weer terug naar Nederland om ook hier hits te worden.

Radio Veronica
De laatste jaren is ‘Mastermixer Ben Liebrand’ iedere zaterdagavond te horen bij Radio Veronica: eerst met de ‘Minimix’ is tussen 21.10 en 21.15 uur en iets later op de avond met ‘In The Mix’ van 23.00 tot 01.00 uur. ‘In The Mix’ is wel veranderd, want behalve de platenkeuze lijken Bens mixen niet meer op die van vroeger. Ben: “Als ik nog steeds hetzelfde zou mixen als twintig jaar geleden, dan zou dat niet goed zijn. Wat dat betreft ben ik nu toch alweer een aantal stappen verder. Ik ben een dj die zich meer ergert aan platen die vals met elkaar klinken, dan aan mixen die misschien niet helemaal synchroon lopen. Het gros van de dj’s maakt zijn overgangen in de intro’s en breaks van de platen. Omdat ik vanuit het maken van ‘In The Mix’ en de ‘Grandmix’ gewend ben om heel compacte mixen te maken, ben ik een aantal jaren geleden overgegaan op tonaalmixen. Oftewel nummers bij elkaar zoeken die qua toonsoort ook bij elkaar passen. Tevens word het dan mogelijk acapella’s van nummers te combineren met instrumentale gedeeltes van andere tracks. Omdat alles muzikaal bij elkaar past kun je nummers ook veel verder in elkaar door laten lopen, waarbij het duidelijk zal zijn dat de boel ook sync loopt. Deze manier van mixen laat ik mijn luisteraars nu ook iedere zaterdagavond horen bij Radio Veronica’s ‘In The Mix’!”

Read further

Book Ben Liebrand?

Request a free quote now!
Huge offer
100% customer satisfaction
Simple booking process
Booking Ben Liebrand is easy and quick on Artiest-boeken.nl. For more information and conditions, please contact Artiest-boeken.nl.
We are happy to serve you!

Our achievements

700+
events
500+
customers
350+
positive reviews
25+
years experience

What customers say about us

"Fijn dat ik zo verrast ben op mijn 50ste verjaardag. Het feest was werkelijk 1 om nooit te vergeten ! En de muziek was echt perfect uitgezocht in samenspraak met mijn vrouw"